Çini Desenini Vazolardan Sofranıza Taşıyın
Geleneksel Türk El İşçiliği Çini Sanatı Nedir?
Geleneksel çini ustalığı; yüzyıllardan beri süregelen, günümüzde hâlâ varlığını ve popülaritesini korumayı başaran bir zanaat türüdür. Üstelik Anadolu uygarlıklarının değerli kültürel miraslarından da biridir. Çini, pişmiş killi topraktan elde edilen ve birbirinden sanatsal desenlerle süslenmiş olan sırlı seramiğe verilen isimdir. Çinicilik ise son derece estetik görünen bu desen ve süslemeleri yaparak zanaat icra etmektir.
Tarihî kaynaklarda Türk çini sanatının Karahanlılar döneminde doğup Osmanlı İmparatorluğu ile altın çağlarını yaşadığından söz edilir. Duvarları ve çeşitli iç mekânları süsleyen eşsiz desenleriyle dünyaca ün salan mimari çiniler "kaşi”, eşyalarda kullanılanlar ise "evani” olarak adlandırılır. Üstelik mimariden dekorasyona kadar birçok alanı etkileyen bu zarif ve şık desenler, geçmişten bugüne hemen hemen her dönem popüler!
Çini Sanatında Kullanılan Desenler ve Anlamları
Çiçek figürleri barındıran motifler, en yaygın kullanılan çini desenleri arasında yer alır. Ortaya çıktığı dönemin kültürünü yansıtan çini motiflerinde özellikle dinî ve dünyevi önem taşıyan sembollere yer verilir. Çini denilince akla ilk gelen desenlerden gül, lale, lotus ve çiçek açmış bahar dalları; aşk, güzellik, insanlık ve birlik gibi birbirinden değerli kavramları sembolize eder. İnce bir sanat anlayışını en zarif şekilde yansıtan çiçek desenli çini motifleri, zamansız estetiğiyle kullanıldığı her alana derin anlamlar katmayı başarır.
Dikkat Çekici ve Orijinal Tarzı ile Çini Deseni Nerelerde Kullanılır?
Binlerce yıllık tarihi ve taşıdığı derin anlamlarla sanatseverlerin gözdesi hâline gelen çini deseni, geçmişten bugüne geniş bir kullanım alanına sahip olmuştur. Çini kullanım alanları; mimari eserlerin iç ve dış mekânlarından resim, ahşap ve oymacılık sanatına kadar uzanmakta. Çinilere en çok da Osmanlı döneminden günümüze kadar gelmeyi başaran ebru sanatında ve tarihî vazolarda rastlamak mümkün.
Geçmişin görkemli izlerini taşıyan ve kendine has estetik anlayışıyla büyüleyen çini deseninin kullanıldığı ürünler sayesinde Anadolu’nun kültürel mirasını evlere kadar taşımak mümkün. Hatta bu desene günümüzde özellikle seramik yemek takımlarında sıkça rastlanır. Çini desenli sofralar; aşk, sevgi, insanlık ve barış gibi derin anlamlar taşıyan sembollerle özenle hazırladığınız lezzetlerin yanı sıra bu duyguları da sevdiklerinizle paylaşmanızı olanaklı kılar.
Senelerdir geniş kitlelere hitap eden çini deseni, zarafet ve şıklığı sofra dekorasyonlarına da yansıtır. Çini desenli sofraların estetik, orijinal ve samimi görünümüyle sevdikleriniz için eşsiz bir atmosfer yaratmaya ne dersiniz? Eksiksiz bir davet masasından dostlarınızla bir arada olacağınız samimi akşam yemeklerine kadar her sofrada çini desenli yemek takımlarını tercih edebilirsiniz.
Çini Sanatının İzlerini Sofralarınızda Sergileyeceğiniz Vista Serisi
Günlük yaşamınızı sanatsal bir dokunuşla renklendirmek isterseniz çini desenli eşyalar tam size göre! Mutfağınızda asil ve şık bir enerji yaratmayı planlıyorsanız çini sanatının izlerini taşıyan Vista serisine şans verebilirsiniz. Seramik malzemeden üretilen Vista takımlar; son derece sağlam, şık ve kaliteli! Çiçek motifleriyle bezeli tabaklar, mavi ve beyazın benzersiz uyumuyla eşsiz çini sanatını sofralarınıza taşıyacak.