Yazın Favoriniz Olacak 5 Ev Yapımı Dondurma Tarifi
Dondurma yemek, sıcak yaz günlerinde serinlemenin en lezzetli hâllerinden biridir. Bu keyfi bir üst seviyeye taşımak için kendi dondurmanızı yapabilirsiniz. Üstelik bunun için mevsimin taze meyveleri ve evinizde bulunan birkaç malzeme yeterli olur. Bu içerikte ev yapımı dondurmanın püf noktalarından bahsedeceğiz.
Evde Dondurma Yapımında Dikkat Edilecekler
Bunaltan yaz sıcaklarına serin ve lezzetli bir ara vermek için evde kendi dondurmanızı yapabilirsiniz. Evde sakız gibi uzayan dondurma nasıl yapılır gibi sorularınız için aşağıdaki önerilere göz atabilirsiniz.
- Dondurma yaparken kullanılacak kapları, sıvı ve katı malzemeleri bir gün boyunca dondurucuda bekletmelisiniz.
- Malzemelerin birleştirileceği kapların emaye, kalaylı bakır, çelik veya kaliteli alüminyum olmasına dikkat etmelisiniz.
- Belirli aralıklarla kaptaki dondurmayı kontrol etmeli ve buzlanma ihtimaline karşı sık sık karıştırmalısınız.
Evde dondurma yapımında malzemeleri, damak zevkinize göre seçebilirsiniz. Ancak malzemeler taze olduğunda tariften elde edeceğiniz lezzet maksimuma çıkar. Ayrıca su bazlı dondurmalar yerine sütlü alternatiflere yönelebilirsiniz.
Salepli Dondurma Tarifi
Geleneksel mutfağın vazgeçilmezleri arasındaki salep, dondurmaya eşsiz bir kıvam ve koku verir. 6 kişilik salepli dondurma tarifi için gereken malzemeler aşağıdaki gibidir.
- 1 litre süt
- 1 yemek kaşığı salep
- 2 su bardağı toz şeker
Sayılan malzemeleri tencerede bir araya getirdikten sonra mikserle düşük hızda çırpın. Orta ateşte kaynayan karışımı, bir kabın içerisinde 30 dakika kadar oda sıcaklığında bekletmelisiniz. Ardından salepli dondurmayı buzluğa alabilir ve kıvam alana kadar yarım saatte bir karıştırabilirsiniz.
Evde Muzlu Dondurma Tarifi
Evde dondurma tarifi arayanlar için meyveli seçenekler oldukça ideal. Örneğin evde dondurma yapımı için muz kullanabilirsiniz. Bu tarifte 5 adet muz, 2 yemek kaşığı süt, isteğe bağlı olarak şeker ya da bal tercih edilir. 2 saat kadar dondurulan muzlar, sütle karıştırılıp kıvam alana değin belirli aralıklarla mikserden geçirilir. Dilerseniz tarife damla çikolata ve bisküvi kırıntıları ekleyerek enfes bir sonuç elde edebilirsiniz.
Vanilyalı Dondurma Nasıl Yapılır?
Sıradaki önerimiz, evde çok basit dondurma tarifi arayanlara gelsin. Farklı damak zevklerine hitap eden vanilyalı dondurma için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:
- 2 yumurta
- Yarım su bardağı şeker
- 1,5 su bardağı süt
- 1 paket vanilya
- 2 paket krem şanti
4-6 kişilik misafirleriniz için tercih edebileceğiniz bu tarife yumurtaları 1 dakika boyunca çırparak başlayabilirsiniz. Ardından yumurtalara şeker eklemeli ve bu karışımı 5 dakika karıştırmalısınız. Sırasıyla sütü, krem şantiyi ve vanilyayı ilave ettikten sonra 10 dakika daha çırpmaya devam edin. Yaklaşık 5 saat dondurucuda bekleyen tarifi afiyetle tüketebilirsiniz.
Kakaolu Dondurma Tarifi
Kakao, evde dondurma yapımında sık tercih edilen malzemelerden biridir. Kakaolu dondurma tarifi için gereken malzemeler ise şöyle:
- 1 su bardağı süt
- 2 su bardağı krema
- 1 su bardağı kakao
- 1 paket vanilya
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
Öncelikle süt, şeker, vanilya, nişasta ve kakaoyu bir kapta buluşturun. Kremayı ise ayrı tencereye alıp orta ateşte ısıtmaya başlayın. Ardından diğer malzemeleri, tencereye ekleyebilir ve koyulaşıncaya kadar bekleyebilirsiniz. Koyulaşan karışımı buzdolabından 3-4 saat soğumaya bırakın. Kıvam alana kadar 30 dakikada bir karıştırdığınız dondurmanız hazır, afiyet olsun!
Evde Limonlu Dondurma Tarifi
Hem ferah hem tatlı kaçamaklar için evde limonlu dondurma yapabilirsiniz. Bunun için önce 3 adet limonun sarı kısımlarını rendeleyin. Ardından limonun suyunu sıkın. Bir tencerede 3 yumurtayı ve 4 su bardağı şekeri pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpmalısınız. Bu karışıma limon kabuğu rendesini ve suyunu ekleyin. 300 ml kremayı da ilave ettikten sonra malzemeleri kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Üzeri kabuk bağlayan karışımı dondurucuya alabilir, kıvama geldikten sonra servis edebilirsiniz.
Bonus: Evde Çok Basit 3 Malzemeli Dondurma Tarifi
Evde dondurma yapımı için bir de bonus tarifimiz var. Bu tarif için meyve, bal ya da şeker ve süt yeterli. Öncelikle dondurduğunuz meyveleri rondodan geçirin. Daha sonra içine birer çay bardağı süt ve bal ya da şeker ekleyin. 7-8 saat kadar dondurucuda bekleyen 3 malzemeli tarifiniz hazır! Arzu ederseniz bu lezzeti, Rakle’nin estetik dondurma kaselerinde sunabilirsiniz.