Evde Bitki Çayı Yapmanın Püf Noktaları
Bitki Çayı Hazırlamanın Püf Noktaları Nelerdir?
Bitki çayı hazırlamak, herkesin evde kendi imkânlarıyla yapabileceği basit bir işlem olarak bilinir. Aslında gerek hazırlık aşamasında gerekse öncesinde dikkat edilmesi gereken pek çok ayrıntı mevcuttur.
Doğanın şifasını evlerimize kadar getiren bitkilerden en iyi şekilde yararlanabilmek için öncelikle kişisel hassasiyetleriniz hakkında tüm detaylara hâkim olmanızda fayda var. Örneğin; sağlık sorunları, alerji ya da düzenli olarak kullanılan ilaçlar gibi etkenler göz önünde bulundurulduğunda her bitki sizin için uygun olmayabilir.
Sağlığınızla ilgili özel bir durum mevcutsa doktorunuza danışarak ne tür bitkilerin size iyi gelebileceğini ve hangilerini tüketmemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Söz konusu sağlığınız olduğu için yalnızca güvenli kaynakları dikkate almanızı öneririz.
Bitki çayı nasıl yapılır sorusunun yanıtını az çok hepimiz biliyor olsak da paylaşacağımız püf noktalarıyla hem bitki çayının lezzeti arttırabilir, hem de besin değerlerini koruyarak daha fazla verim alabilirsiniz.
İçme Suyu Kullanmak Büyük Bir Etki Yaratabilir
Pek çok kişi mutfaklarında içme suyu kullanır. İnsan sağlığı açısından risk yaratabilecek mikroorganizmaları ve kimyasalları içermeyen içme suları, aynı zamanda zengin mineral içeriğine sahiptir. Musluk suyu, elde edildiği kaynağa ve çevresel koşullara bağlı olarak metal ve daha pek çok zehirli ve kimyasal madde içerebilir. Hâl böyle olunca hem lezzetli hem de sağlıklı bir bitki çayı hazırlamak için içme suyu kullanmanın önemi büyüktür.
Evlerde genellikle çeşmeden akan su içilmez; ancak yemek ya da içecek hazırlarken sıkça kullanılır. Çeşme suyunu yalnızca kaynatarak tüm zararlı bileşenlerden arındırmak mümkün değildir. Dolayısıyla bitki çayı demlemek dâhil mutfakta yapılacak her işlemde içme suyu tercih etmek daha yararlı olacaktır. Üstelik musluk suyunun içerdiği yüksek klor, bitki çayının lezzetini düşürür. Güvenle içebileceğiniz bir bitki çayı hazırlamak için içme suyunu tercih edebilirsiniz.
Suyun Dinlenmiş Olmasına Dikkat Edin
Başta yeşil çay, ıhlamur ve kuşburnu gibi sevilen alternatifler olmak üzere bitki çaylarının kaynatılmaması gerekir. Bu duruma tek alternatif kök bitkilerden hazırlanan çaylardır. Geriye kalan bitkiler için ocakta haşlayarak bitki çayı hazırlamak yaygın ancak yanlış olan uygulamalar arasındadır.
Çay yapraklarının üzerine sıcak su ilave etmek de demleme işleminde en sık yapılan hatalardan biridir. Kaynattığınız suyu çayınıza ilave etmeden önce birkaç dakika beklemenizi tavsiye ederiz. Bu aşamada bitki çayı demliği, french press ya da çay süzgeci kullanabilir; hazırladığınız nefis içeceği Believe mottolu kupanızdan keyifle yudumlayabilirsiniz.
Demleme Süresini İyi Ayarlayın
Demleme süresi, bitkilerin içeriğine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ihlamur, yeşil çay, hibiskus, papatya, adaçayı ve sinameki yaprak bitkiler sınıfında yer alır. Bu tür bitkiler, en az 60 saniye dinlendirilen suya eklendikten sonra 5 ila 10 dakika demlenerek tüketilebilir. Bu demleme yöntemi, özellikle yeşil çay hazırlarken kullanıldığında lezzet açısından büyük bir fark yaratır.
Tarçın ve zencefil gibi bitkiler, oldukça sert bir yapıya sahiptir. Bu tür ürünler, kök bitki çayı demleme koşullarına uygun olarak hazırlanabilir. Yaprak bitkilerden farklı olarak kaynatma işleminden geçirilmesi uygundur. 15-20 dakika kaynatılan bitkiler, süzgeç yardımıyla çayın içerisinden çıkarılabilir. Hazırladığınız bitki çayına dilerseniz bal ya da limon ilave ederek içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.