HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Gıdaları Uzun Süre Saklamak İçin Kullanılabilecek Yöntemler

10-05-2023 15:50
Gıdaları Uzun Süre Saklamak İçin Kullanılabilecek Yöntemler

Yiyecek Saklama Yöntemleri 

Yiyecek saklama yöntemleri, gıdalarınızın uzun süre taze kalmasına yardımcı olur. Böylece toptan alışverişlerinizde aldığınız ürünleri bozulmadan muhafaza edebilirsiniz. Mevsiminde topladığınız meyve ve sebzeleri yıl boyu en taze ve organik hâlleriyle tüketebilirsiniz. Ayrıca uygun koşullarda saklanan yiyecekler, besin değerlerini de korumuş olur.

Besinlerin Korunması ve Saklanmasında Nelere Dikkat Edilmeli? 

Besinlerin korunması ve saklanması sırasında dikkat edilmesi gereken ilk unsur, ısıdır. Nem seviyesi, hava geçirgenliği ve aydınlatma da kontrol edilmesi gereken öğelerdir. Gıdaları tekrar kullanmak üzere kaldırırken hijyene önem verilmelidir. Son olarak her gıdayı kendi özelliğine uygun kap, ortam, yöntem ve süre ile saklamak gerekir. Zira besinlerin saklanma koşulları, farklılık gösterir.

Dondurarak Saklama Hangi Besinler için Uygundur? 

Derin dondurucu, yiyecek saklamak için en uygun araçlardan biridir. Özellikle kalabalık aileler için oldukça kurtarıcıdır. Bazı istisnalar dışında aklınıza gelen hemen her ürünü dondurarak saklamanız mümkündür.


Kırmızı et ve kümes hayvanları, balık ve deniz ürünleri, çeşitli sebze ve meyveler, dondurarak saklanabilir. Ekmek ve diğer hamur işleriyle pişmiş yemekler de derin dondurucuda saklanabilir. Böylece dilediğiniz zaman taze ve pratik öğünler hazırlamanız mümkün olur.

Gıdaları Dondurarak Saklarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Öncelikle saklamak istediğiniz gıdanın dondurulmaya uygun olduğundan emin olun. Örneğin marul, yoğurt, karpuz ve kızarmış yiyecekler gibi ürünler, dondurulmaz. Ardından donduracağınız gıdayı hava almayacak şekilde ve tek kullanımlık olarak paketlemeniz tavsiye edilir. Paketin üzerine dondurucuya attığınız tarihi de yazarsanız son kullanım süresini geçmezsiniz. Tabii söz konusu gıdanın ne kadar süre dondurucuda kalabileceğini de iyi öğrenmelisiniz. Bunların haricinde besinleri mümkün olduğunca hızlı dondurmaya da özen göstermelisiniz.

Hangi Gıdalar Kurutularak Saklanır? 

Kurutma, en eski yiyecek saklama yöntemleri arasındadır. Son derece sağlıklı ve verimli bir yöntem olan kurutma, birçok farklı gıdaya uygulanabilir. En çok bilinen kuru gıdalar; domates, biber, patlıcan gibi sebzelerdir. Üzüm, kayısı ve erik gibi meyveler de en az bu sebzeler kadar sık kurutulur. Kurutulmuş et ve balık ise özellikle kampçılar tarafından tercih edilir. 


Baklagiller ve mantarlar da kurutarak saklamaya uygundur. Salça gibi aroma vericiler ile nane, kekik, biberiye ve benzeri taze baharatların kurutulması yaygındır. Bunların haricinde birçok şifalı bitkiyi de kurutarak saklamanız mümkündür.

Besinleri Kurutarak Saklarken Dikkat Edilecekler

Kurutma yönteminin temelinde gıdanın içindeki suyu boşaltma mantığı yatar. Böylece gıdanın içinde canlı ve zararlı organizmalar üreyemez. Dolayısıyla dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, gıdanın tamamen kuruduğundan emin olmaktır. Bunun için varsa sap ve çekirdeğinden kurtulup ürünü küçük parçalara ayırmanız daha doğru olacaktır. Kurutma işlemi için ise güneş, fırın veya dehidratör kullanabilirsiniz.

Konserve Yöntemi ile Saklanabilecek Besinler 

Popüler yiyecek saklama yöntemlerinden konserve, gıdaların içindeki mikroorganizmaların büyümesini engeller veya yavaşlatır. Bu yöntem; mısır, bezelye, havuç, fasulye ve domates gibi sebzeler için kullanılabilir. Şeftali, kayısı, kiraz, vişne, ananas, mandalina ve karışık meyveler de konserve hâline getirilebilir. 


Ton balığı, somon, uskumru ve sardalya gibi deniz ürünleri, konserve yöntemiyle saklanabilir. Kırmızı ve beyaz etlerin de konservelenmesi uygundur. Salça ve çeşitli soslar, turşular, pişmiş çorbalar ile yemekleri de bu yöntemle saklamak mümkündür.

Gıdaları Konserve Yaparak Saklamanın Püf Noktaları

Gıdalarınızı başarıyla konservelemek için şu püf noktalara dikkat etmeniz gerekir:


  • Kullanılacak ekipmanlar kaynar suda sterilize edilmeli
  • Sıcak su banyosu veya basınçlı konserveleme gibi uygun yöntem seçilmeli
  • Kuru ve hava geçirmez kapak kullanılmalı
  • Konserve gıdalar serin ve kuru yerde saklanmalı

Bu adımlara dikkat ettiğiniz takdirde birçok gıdayı uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Yılın her döneminde en taze besinlere ulaşabilir ve yemek yaparken zamandan kazanabilirsiniz.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.