Yılbaşı Sofrasında Olması Gereken 5 Şey
O Bir Klasik: Yılbaşı Hindisi Nasıl Yapılır?
Yılbaşını evde sevdikleriyle geçirmek isteyenler, kallavi bir sofra hazırlamak için günler öncesinden hazırlıklara başlar. Mezesiyle, ana yemeğiyle, salatasıyla ve tatlısıyla iştah kabartan yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi ise hindidir. Yeni yıl kutlamalarının olmazsa olmazı hindi tarifi için şu malzemelere ihtiyacınız var:
- Bir adet bütün hindi
- 1 adet limon
- Birkaç adet defne yaprağı
- Tuz
- Karabiber
- Kekik
Yılbaşı sofralarını zenginleştiren hindi yemeğini fırında kolaylıkla yapabilirsiniz. Tarif için öncelikle limon dilimlerini ve defne yaprağını hindinin içine yerleştirin. Ardından zeytinyağını hindinin hem içine hem de dışına fırça yardımıyla sürün. Baharatları da dilediğiniz gibi ekledikten sonra hindiyi fırın torbasına yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 2 saat pişirin. Hazırladığınız bu tarifi Retro 10 parça seramik yemek seti ile servis ederek sofranıza şık bir dokunuş yapabilirsiniz.
Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır, Püf Noktaları Nelerdir?
Özel günlerin olmazsa olmaz ana yemeklerinden biri pilavdır. Tane tane bir pirinç pilavı hemen hemen her yemeği güzelleştirir. Hâl böyle olunca yılbaşı sofrasında da pilava yer vermemek olmaz. Tam kıvamında pişmiş pirinç pilavı tarifi için püf noktalar ise şunlardır:
- Pirinçleri ılık suda en az yarım saat bekletin. Bu sırada suya bir tutam tuz ekleyin.
- Yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri tereyağ eritilmiş tencerede birkaç dakika kavurun.
- Kavrulmuş pirinçlerin üzerini bir parmak aşacak kadar sıcak su ekleyin. Su kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın.
- Pirinçler tamamen suyunu çekene kadar tencerenin kapağını açmamaya özen gösterin.
Yılbaşı menüsüne pirinç pilavı ekleyerek sofranızı kolayca zenginleştirebilirsiniz. Özellikle hindinin yanında pilav servis ederek doyurucu bir sofraya imza atmanız mümkündür. Pilav servisi için yılbaşı temalı özel kalıpları kullanarak sunumlarınıza yılbaşından esintiler de kazandırabilirsiniz.
Yılbaşında Ne Meze Yapılır? Meze Tarifleri
Yılbaşı sofralarını zenginleştiren yemeklerden biri de mezedir. Humus, haydari, havuç tarator gibi birbirinden lezzetli mezelerle sevdiklerinize görsel bir şölen hazırlayabilirsiniz. Ayrıca içli köfte, atom, Arnavut ciğeri, labneli köz domates gibi tarifler de yılbaşı menünüzü zenginleştirebilir.
Biz de sizin için harika bir meze tarifi seçtik. İşte karşınızda pancarlı humus tarifi için gerekli malzemeler:
- 4 adet pancar
- Zeytinyağı
- 4 diş sarımsak
- Taze kekik
- Tuz
- 3 su bardağı haşlanmış nohut
- Yarım çay bardağı tahin
- Kimyon
- 2 adet limon suyu
Tarifi hazırlamak için öncelikle pancarları sarımsak, kekik, tuz ve zeytinyağı ile harmanlayın. Ardından sebzeleri folyoya sararak 180 derece fırında pişirin. Hazırlanan pancarları nohut, limon suyu, sarımsak, tahin ve baharatlar ile blenderda çekin. Mezeniz pürüzsüz bir kıvama geldikten sonra şık bir tabakta servis edebilirsiniz.
Sofranız Renklenecek: Yılbaşı Salatası Tarifleri
Ana yemek, meze, tatlı derken sofranın en önemli unsurlarından biri olan salatayı unutmamak gerekir. Yılbaşı sofralarını renklendiren yiyecekler arasında salatanın yeri her zaman ayrıdır. Rengârenk sebzelerle yemek masanızı iştah açıcı bir hâle getirmek için deneyebileceğiniz pek çok salata tarifi bulunur. Gavurdağı, roka, mevsim ve çoban salatası tarifleri en klasik lezzetlerdir. Bunlara ek olarak şu malzemelerle kış salatası yapabilir ve yılbaşı sofranızı zenginleştirebilirsiniz:
- 2 adet pancar
- 1 adet kereviz
- 2 adet kırmızı turp
- 2 adet havuç
- 50 gram badem
- 6 adet hurma
- 6 adet kuru kayısı
- Nane yaprakları
Malzemelerini sıraladığımız salata tarifi, yılbaşı sofralarında farklılık arayanlar için iyi bir alternatiftir. Damak çatlatan lezzetiyle ve renkli görünümüyle herkesin beğenisini kazanan bu salatayı Rakle koleksiyonun özel parçalarından Retro seramik kayık tabak ile servis edebilirsiniz.
Yılbaşında Ne Tatlı Yapılır? Lezzetli Yılbaşı Tatlı Tarifleri
Tatlı, yılbaşı sofralarının deyim yerindeyse yıldızıdır. İştah kabartan görüntüsüyle yeni yıl sofranızı şenlendirecek tatlıları ister sütlü ister şerbetli yapabilirsiniz. Kış meyveleri kullanarak yapabileceğiniz narlı pasta tarifini biz de sizin için seçtik.
İşte narlı pasta tarifi için gerekli malzemeler:
- 4 yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 4 yemek kaşığı kakao
- Kabartma tozu
- Bir tutam tuz
- 1 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 4 su bardağı süt
- 1 poşet krem şanti
- 1 kase nar
- 1 paket narlı jöle
Narlı pasta tarifi için öncelikle pandispanya hazırlamanız gerekir. Bunun için yumurtayı, şekeri, kakaoyu, unu, kabartma tozunu, tuzu ve sıvı yağını bir kapta karıştırın. Hamur harcını önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin. Pandispanya soğuyunca pastanın kremasını hazırlayın. Ayrıca süslemesi için nar ve jöle kullanabilirsiniz.
Yılbaşı sofralarını unutulmaz hâle getiren tatlı ve tuzlu lezzetler, sevdiklerinizle keyif dolu bir akşam geçirmenizi sağlar. Elbette yiyeceklerin yanında içecek servisi yapmayı da unutmamanız gerekir. Yılbaşı sofranıza şık bir dokunuş yapan Retro 4’lü su bardağı setini içecek sunumlarınız için tercih edebilirsiniz.